کد مطلب:526 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:381

اذان و اقامه
س 450: در روستای ما مؤذن همیشه اذان صبح را در ماه مبارك رمضان چند دقیقه قبل از وقت می گوید تا مردم بتوانند تا وسط یا آخر اذان به خوردن و آشامیدن ادامه دهند، آیا این كار صحیح است؟





اگر گفتن اذان، مردم را به اشتباه نیندازد و به عنوان اعلام طلوع فجر نباشد، اشكال ندارد.





س 451: بعضی از افراد برای اعلان دخول وقت نماز، اقدام به گفتن اذان به صورت دسته جمعی در معابر عمومی می كنند كه الحمدللّه این كار اثر زیادی در جلوگیری از فساد علنی در منطقه داشته و موجب روی آوردن مردم بخصوص جوانان به نماز اوّل وقت شده است. ولی فردی می گوید این عمل در دین اسلام وارد نشده و بدعت است و گفته او باعث ایجاد شبهه در این زمینه شده است. نظر شریف حضرتعالی چیست؟





اذان اعلامی در اوّل وقت نمازهای واجب یومیه و تكرار آن با صدای بلند از طرف شنوندگان از مستحبات شرعی موكّد است و اذان گفتن به صورت دسته جمعی در معابر عمومی، اگر موجب سدّ معبر و یا اذیّت دیگران نشود، اشكال ندارد.





س 452: از آنجا كه اذان گفتن با صدای بلند یك عمل عبادی سیاسی است كه ثواب زیادی دارد، تعدادی از مؤمنین تصمیم گرفته اند كه بدون بلندگو بالای بام خانه های خود بخصوص برای نماز صبح، اذان بگویند. سؤال این است كه در صورت اعتراض بعضی از همسایگان این عمل چه حكمی دارد؟





اذان گفتن بر بالای بام به نحو متعارف اشكال ندارد.





س 453: پخش برنامه های خاص سحرهای ماه مبارك رمضان از بلندگوی مسجد جهت شنیدن همگان، چه حكمی دارد؟





در جاهائی كه بیشتر مردم در شبهای ماه مبارك رمضان برای قرائت قرآن و خواندن دعا و شركت در مراسم دینی و امثال آن بیدار هستند، اشكال ندارد. ولی اگر سبب اذیت همسایگان مسجد شود، جایز نیست.





س 454: آیا پخش آیات قرآنی قبل از اذان صبح و دعا بعد از آن با صدای بلند بوسیله بلندگوی مسجد و سایر مراكز بطوری كه از چند كیلومتر دورتر قابل شنیدن باشد، جایز است؟ با توجه به این كه این برنامه گاهی بیشتر از نیم ساعت طول میكشد.





پخش اذان به نحو متعارف برای اعلام داخل شدن وقت نماز صبح بوسیله بلندگو اشكال ندارد، ولی پخش آیات قرآنی و دعا و غیر آن از بلندگوی مسجد، اگر موجب اذیت همسایگان شود، توجیه شرعی ندارد و بلكه دارای اشكال است.





س 455: آیا جایز است كه مرد در نماز به اذان زن اكتفا كند؟





اكتفا به اذان زن برای مرد محل اشكال است.





س 456: نظر شریف جنابعالی درباره شهادت سوم اذان كه دلالت بر پیشوا بودن و ولایت سید الاوصیاء علی بن ابی طالب «صلوات الله علیه و علیهم» می كند، در اذان و اقامه نماز واجب چیست؟





گفتن «اشهد ان علیا ولی الله» به عنوان شعار تشیع خوب و مهم است و باید به قصد قربت مطلقه گفته شود، ولی جزو اذان و اقامه نیست.





س 457: مدتی است از درد كمر رنج می برم ولی گاهی اوقات درد آن شدیدتر است به حدّی كه نمی توانم نمازهایم را ایستاده بخوانم، با توجه به این مسأله، اگر اوّل وقت بخواهم نماز بخوانم، باید نشسته بخوانم ولی اگر صبر كنم، شاید در آخر وقت بتوانم ایستاده نماز بخوانم، با این وضع وظیفه من چیست؟





اگر احتمال می دهید كه در آخر وقت بتوانید نماز خود را ایستاده بخوانید، بنابر احتیاط، باید تا آن هنگام صبر كنید، ولی اگر در اوّل وقت به خاطر عذری نماز خود را نشسته خواندید و سپس تا آخر وقت عذر شما برطرف نشد نمازی كه خوانده اید صحیح است و اعاده لازم نیست و اگر در اوّل وقت قادر بر نماز ایستاده نبودید و یقین داشتید كه ناتوانی شما از نماز تا آخر وقت ادامه خواهد یافت، ولی قبل از آخر وقت عذر شما بر طرف شد و توانستید ایستاده نماز بخوانید باید نماز را به طور ایستاده اعاده كنید.